Terug naar het overzicht

Lactosevrij dieet

Een lactosevrij dieet is een doeltreffende manier om de klachten van lactose intolerantie uit de weg te gaan. Wij hebben met veel zorg meer informatie over lactose intolerantie samengesteld, mocht je meer willen weten.

Natuurlijk zoals elk dieet, zorg ervoor het gebalanceerd en uitgewogen is. Kijk voor meer informatie over gezond eten bij het Voedingscentrum.

Het Lactastic team heeft hun favoriete lactosevrije recepten voor je samengesteld!

Hoe ga ik dit aan?

In de meeste gevallen is het verminderen of vermijden van lactose bevattende voedingsmiddelen en dranken. Deze kunnen vervangen worden door lactosevrije alternatieven. Met het gevolg dat de om de symptomen van lactose-intolerantie onder controle gehouden worden. De exacte veranderingen die je in je dieet moet aanbrengen, zijn afhankelijk van hoe gevoelig je voor lactose bent.

Sommige mensen zijn in staat om sommige lactose in hun dieet zonder problemen te tolereren. Terwijl de ander symptomen ervaren na het consumeren van voedsel met slechts een kleine hoeveelheid lactose.

Als je besluit te experimenteren met wat je wel en niet kunt eten, zorg er dan voor dat je geleidelijk aan nieuwe voedingsmiddelen introduceert, in plaats van alles in één keer. Dit zal je helpen om te wennen aan voedingsmiddelen waar je gevoelig voor bent en om problemen op te sporen.

Het eten van minder producten die lactose bevatten, of het volledig vermijden ervan, kan betekenen dat je bepaalde vitaminen en mineralen in uw dieet mist en je risico op complicaties vergroot. Dit betekent dat je er zeker van moet zijn dat je genoeg bouwstoffen binnen krijgt. Natuurlijk zijn vitamines of andere voedingssupplementen een oplossing, zoals calcium.

Als jij of jouw kind extreem gevoelig is voor lactose, praat dan met uw huisarts over uw dieet. Je kunt worden doorverwezen naar een diëtist, een expert op het gebied van dieet en voeding. Die je kan adviseren over welke voedingsmiddelen in het dieet van jezelf of jouw kind moeten worden opgenomen.

Lactose intolerantie betekent dat ook nooit meer zuivelproducten?

Mensen die lijden aan lactose intolerantie kunnen de lactose in veel voedingsmiddelen alleen in beperkte mate of, in het ergste geval, helemaal niet verteren. Het lichaamseigen enzym lactase is nodig zodat ons lichaam de geabsorbeerde melksuiker kan verwerken. Het breekt de melksuiker af in zijn verteerbare bestanddelen.

Als de lactase enzym volledig afwezig is of als de lactase activiteit onvoldoende is, bereikt de ongesplitste lactose de dikke darm en wordt daar gefermenteerd. Er worden dan gassen geproduceerd die kunnen leiden tot de onaangename symptomen van lactose intolerantie.

Om deze symptomen te voorkomen, moeten levensmiddelen zoals melk of zuivelproducten zo veel mogelijk worden vermeden. Dit is echter soms makkelijker gezegd dan gedaan, omdat lactose door fabrikanten aan veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd als een nuttig additief.

Het probleem is dat als lactose niet rechtstreeks aan levensmiddelen wordt toegevoegd, maar als een ingrediënt met melkbestanddelen. Het komt weleens voor dat deze niet in de ingrediëntenlijsten staat. Ons praktisch overzicht van lactase in voedingsmiddelen laat u zien welke ingrediënten ook verborgen lactose kunnen bevatten.

Dankzij Lactastic Lactase Tabletten is het nu echter mogelijk om het enzym lactase gemakkelijk beschikbaar te maken voor het lichaam en zo de natuurlijke vertering van lactose te ondersteunen. Met slechts 1 Tablet Lactastic Lactase 12.000 kan ongeveer 10 g lactose worden afgebroken. Raadpleeg ook ons handige overzicht over de Lactosegehalte van voedingsmiddelen. Zo weten jullie altijd hoeveel lactose in jullie favoriete voedingsmiddelen zit!

Zelf koken is leuk en meestal ook het gezondst! Het is vooral de beste manier om te controleren of en hoeveel lactose jullie aan de gerechten toevoegen. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze om een strikte lactosevrij dieet te volgen, maar het hoeft niet, er zijn genoeg opties. Hét belangrijkste is dat je jezelf gezond en goed voelt bij de keuzes die je maakt.

Verstuur bericht