Terug naar het overzicht

Pastel de Nata – Lactosevrij

(Lactosevrije) Pastel de Nata zijn beroemde Portugese puddingtaartjes, waarin een crème van eierdooier, suiker, melk en meel of zetmeel wordt toegevoegd, die zo mooi karameliseert tijdens het bakken. 

Wij zijn vorig weekend een heerlijke lactosevrije Pastel de Nata recept uitgeprobeerd, heerlijk. Net alsof we weer terug waren in Lissabon. 

 • 1 groot ei
 • 2 eierdooiers (maat L)
 • 120 gr suiker
 • 2 el maïszetmeel (maïszetmeel)
 • 400 ml volle melk
 • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koelkast
 • poedersuiker en kaneel
 1. Maak eerst de puddingvulling. Meng hiervoor ei, eierdooiers, suiker en zetmeel in een pot met behulp van een garde. Zet vervolgens de pan op het fornuis en verhit deze op middelmatige temperatuur, onder voortdurend roeren, tot het mengsel dikker wordt en begint te borrelen. Giet dan onmiddellijk in een glazen schaal en dek af met huishoudfolie om te voorkomen dat de puddinghuid zich vormt.
 2. Neem het bladerdeeg uit de koelkast en laat het een beetje op kamertemperatuur komen (duurt ongeveer 10 minuten). Rol het deeg niet uit, anders breekt het gemakkelijk.
 3. Verwarm de oven voor op 200°C boven- en onderwarmte. Vet de holtes van een muffinblikje licht in.
 4. Rol vervolgens de bladerdeeg uit. Snijd dan een keer langs de helft van de lange zijde om twee even grote stukken deeg te maken. Leg ze op elkaar en rol ze vanaf de korte kant heel strak op.
 5. Snij de resulterende rol van het deeg met een scherp mes in 12 even grote plakken. Leg daarna elk stuk deeg voor je neer, zodat de spiraalvorm naar boven kijkt. Druk ze plat met de bal van uw hand of een grote glazen voet zodat de diameter iets groter is dan de muffinbakjes. Plaats vervolgens de resulterende deegschijf in het muffinblik, zodat de rand van het blik ook bedekt is. Doe hetzelfde met de overgebleven stukjes deeg.
 6. Giet ongeveer 2 tl. pudding in elk van de kopjes (niet verder vullen dan de rand van het gebak) en plaats de muffinbak in de oven voor ongeveer 22-25 minuten. De puddingtarteltjes moeten licht bruin zijn, bestrooid worden met kaneel en poedersuiker en genieten van een goed kopje koffie of melk.
Verstuur bericht