Lasagne - Lactosevrij

Lactosevrije Lasagna
Yield: 1

Lasagne - Lactosevrij

Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 40 minutes
Total Time: 1 hour 10 minutes

In de 14de eeuw werd lasagne opgenomen in het Liber de Coquina, hét middeleeuwse kookboek! Over de eeuwen is het recept veel veranderd. Daarnaast ook zoals we gewend zijn van Italiaanse eten bestaan er veel verschillen tussen de regio’s. Vandaag staat er een lekker lactosevrije lasagne recept in de spotlight! Eet smakkelijk!

Ingredients

Vulling

  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 middelgrote wortelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 fijn gesneden selderij
  • 500 gr mager rundergehakt
  • 150 gr kastanjechampignons, afgeveegd en in plakjes gesneden
  • 100 ml rode wijn
  • 300 ml runderbouillon (gemaakt met 1 bouillonblokje)
  • 400 gr gehakte tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 1½ tl Italiaanse kruiden
  • 1 laurierblad
  • 250 gr verse eierlasagne vellen

Voor de witte saus

  • 600ml sojamelk
  • ½ middelgrote ui, dik gesneden
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • snuifje geraspte nootmuskaat
  • 75 gr meel
  • 75 gr margarine
  • 40gr grof geraspte soja kaas

Instructions

  1. Om de witte saus te bereiden, giet de sojamelk in een grote pan en voeg de ui, laurier en tijm toe. Breng vervolgens het geheel aan de kook. Haal onmiddellijk van het vuur als het eenmaal aan de kook is. Laat het 30 minuten trekken. Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan met antiaanbaklaag en bak de ui, wortelen en selderij zachtjes op een matig vuur gedurende 10 minuten, af en toe roeren. Verhoog het vuur, voeg het gehakt toe en bak tot het vlees lichtgekleurd is. Voeg de champignons toe en laat ze nog 3 min. door elkaar roerend koken.
  2. Giet de rode wijn en de runderbouillon over het vlees. Voeg de tomaten, tomatenpuree, Italiaanse kruiden en laurier toe. Goed roeren en op smaak brengen met zout en veel gemalen zwarte peper. Breng het geheel aan de kook en laat het 25-30 min. sudderen of tot het gehakt mals is en er geen roze meer te zien is, en de saus verdikt is. Verwarm de oven voor op 200°C. Terwijl de ragu kookt, zeef de  melk door een zeef in een kan en gooi de ui en de kruiden weg. Meng de nootmuskaat in de bloem. Smelt de zonnebloem in een grote pan met antiaanbaklaag op een laag vuur en roer de bloem erdoor. Kook 1 min. onder voortdurend roeren.
  3. Giet een beetje van de sojamelk in de pan en roer voortdurend. Als de melk is geabsorbeerd, voeg dan iets meer toe. Blijf de sojamelk stapsgewijs toevoegen totdat alles is gebruikt. Breng de saus aan de kook en laat hem 2 minuten koken, al roerend. Haal van het vuur en breng op smaak met zout en peper. Vet een 2 liter ovenvaste schaal in met een beetje margarine. Haal het laurierblad uit de ragu. Leg een laagje pasta op de bodem van de schotel, snijd eventueel een beetje bij en voeg dan de helft van de ragu toe. Giet meer dan een derde van de witte saus.
  4. Voeg nog een laagje pasta toe, de resterende ragu en nog een derde van de witte saus. Werk af met de overgebleven pasta en werk af met de rest van de witte saus en een strooisel van sojamelk. Bak de pasta gedurende 45 minuten of tot het goudbruin is. 

Notes

Geniet van deze heerlijke lactosevrije lasagne gerecht met bijvoorbeeld een frisse gemengde salade.

Skip to Recipe